Constructing buildings, partnerships and relationships with integrity since 1879
Proctor Academy: Fieldhouse
March 3, 2021

Proctor Academy: Fieldhouse

Proctor Academy Fieldhouse

Proctor Academy: Fieldhouse

Andover, New Hampshire

Project Type: Education
  • OWNER: Proctor Academy
  • ARCHITECT: Black River Design Architects
  • DELIVERY METHOD: CM

The Field House project is broken up into four phases to allow the owner to continue the use of the building and most of its functions.

The first phase consisted of 15,000 square feet of gymnasium upgrades which involved taking out the existing weight/exercise room, removing the existing gym floor which was a reclaimed wood floor from another gymnasium. The new gymnasium has a new clear finished Maple wood floor. The gymnasium work also added a synthetic turf strip, new fans in the ceiling, new basketball hoops, a new speaker system, painted ceiling and walls, padding, and a new aluminum banner for images.

The second phase involved 5,370 square feet of the existing building on the Eastside and was a full gut of the old kitchen, conference, and locker spaces and provided a new weight/exercise room, trainer room, and office space. We also built a new catwalk, storage, data, and mechanical space on the second level which included another 5,290 square feet.

The third phase involved the South end of the building. We demolished the existing Dining space, offices, mechanical, the remainder of the kitchen, and a small addition on the Southside of the main building. We then added structure to provide three floors inside the large open space to provide 18,300 square feet of space. The first floor provided new locker rooms, athletic director office space, large open lobby/lounge space, and bathrooms. The second floor provided four large classrooms, and flex locker room space. The third floor provided two more classrooms, offices, storage, and a large open wellness studio or classroom space. This phase also involved major site improvements to the East and South sides of the building which included a walkway/patio space that consists of a heavy-duty paver surrounded by new landscaping and lawn, and in-ground concrete footings with anchors for event tents.

The fourth phase involved renovations to the first floor boys locker rooms’ including the coaches locker rooms, equipment room, laundry room, and improved second-floor storage area.

Project Gallery

no responses
Proctor Academy: Outdoor Center
March 3, 2021

Proctor Academy: Outdoor Center

Proctor Academy Outdoor Center

Proctor Academy: Outdoor Center

Andover, New Hampshire

Project Type: Education
  • OWNER: Proctor Academy
  • ARCHITECT: Black River Design Architects
  • DELIVERY METHOD: CM

The new outdoor center consists of 10,219 square feet. One the first floor level there is 5,767 square feet of mixed use space that has a shop to work on outdoor equipment, ski and bike locker space, flex space with work benches for servicing/tuning bikes, skis, snowboards or other outdoor equipment, a wax room for skis and snowboards, flex space for bringing in and storing outdoor equipment, a conference room, climbing wall, and coach/teacher locker rooms. The second floor consists of 4,452 square feet of storage space with a wire mesh screen and door system to secure separated storage spaces with build in rack systems for kayaks, bikes, camping gear, ski/snowboard gear, and other outdoor program equipment.

Project Gallery

no responses
Bowdoin College: Recital Hall & Auditorium
April 14, 2017

Bowdoin College: Recital Hall & Auditorium

studzinski_recital_hall_bowdoin_college-1

Bowdoin College: Studzinski Recital Hall & Kanbar Auditorium

Brunswick, Maine

Project Type: Education
  • OWNER: Bowdoin College
  • ARCHITECT: William Rawn Associates
  • DELIVERY METHOD: CM

This project involved transforming a space that housed a swimming pool into a new 282 seat recital hall. It included a radical renovation of the interior and a “light touch” restoration of the building’s exterior. The hall is a warm, inviting space with natural light and birch woodwork. The original building was constructed by H.P. Cummings in 1927.

Project Gallery

no responses
Middlebury College: Presidents House
April 14, 2017

Middlebury College: Presidents House

middlebury-3-south-exterior-1_featured

Middlebury College: 3 South Street Renovations

Middlebury, Vermont

Project Type: Education, Green Building and Housing
  • OWNER: Middlebury College
  • ARCHITECT: Smith, Alvarez, Sienkiewycz, Architects
  • DELIVERY METHOD: CM

Addition and renovations (5,900 SF), including the construction of a new stone terrace, first floor meeting and living space with residence space above. This project received LEED Platinum certification and an Efficiency Vermont Honor Award for Commercial Major Renovation.

Comments regarding the blower door test results:

“It is very rare that I inspect an existing or new construction building that has the attention given to air-leakage control work as is being done at the President’s House at Middlebury College. HP Cummings is one of the very few companies that has taken “ownership” for responsibility of this new trade in construction, Pressure Plane Integrity… HP Cummings has invested in equipment that is required for professionals in the air leakage-control trade. You have also invested in the education to create knowledgeable/competent crew leaders and technicians doing the air-leakage control work. I have watched and participated in your progress over the last decade.
It was a pleasure showing up at this job site and seeing the positive results of your investments.”
– John Unger-Murphy, Murphy’s Cell-Tech, LLC

Project Gallery

Photo credit Sally McCay

no responses
Vermont History Center
March 20, 2017

Vermont History Center

vermont-history-center_exterior-2

Vermont History Center

Barre, Vermont

Project Type: Education and Historic
  • OWNER: Vermont Historical Society
  • ARCHITECT: Black River Design Architects
  • DELIVERY METHOD: CM

We provided pre-construction as well as construction services, restoring and renovating the old Spaulding School which was converted into the History Center. Project involved a total area in excess of 60,000 SF, of which 40,000 SF were heavily renovated, leaving an additional 20,000 SF for the future expansion. The project included restoring space for the History Center library.

“HPC was absolutely the right choice for the job. We’re heading into the balance of the work with a great team in place and a solid working relationship established. Ben Harrington and his team have helped us wrestle with the tough issues (budget, scope, schedule) in a very professional, courteous and patient manner.”
– Jeffry Glasberg, Owner Representative

Project Gallery

no responses
Proctor Academy: Dining Hall
March 17, 2017

Proctor Academy: Dining Hall

proctor_academy_dining_hall

Dining Hall at Proctor Academy

Andover, New Hampshire

Project Type: Education and Green Building
  • OWNER: Proctor Academy
  • ARCHITECT: Maclay Architects
  • DELIVERY METHOD: CM

The opening of the Proctor Dining Commons (18,000 SF) more than doubled the size of the kitchen, servery area, and dining area available to the Proctor community. Work included the installation of state-of-the-art electric appliances and a stone pizza oven. It’s an open, airy space that provides beautiful views over Carr Field and the Proctor ski area.

Forty geothermal wells provide heating and cooling year-round. Passive solar, innovative and ultra-low energy kitchen ventilation systems and building envelope were designed to reduce the building’s heating and cooling energy consumption by 60% or moreover similar typical food service facilities. Air sealing methods resulted in an actual air leakage test of .0545 CFM/SF @ 50P, which was significantly less than the specified .10 CFM/SF @ 50P.

This project is Net Zero Ready.

Project Gallery

Photo credit Sally McCay

no responses
Castleton State College: Dining Hall Renovations
March 17, 2017

Castleton State College: Dining Hall Renovations

castleton-huden-exterior_featured

Huden Dining Hall Renovations

Castleton, Vermont

Project Type: Education
  • OWNER: Vermont State Colleges
  • ARCHITECT: JMZ Architects
  • DELIVERY METHOD: CM

This project involved a small addition and renovations to 10,106 SF of dining space. Work, which was completed during summer recess, was performed while the space remained partially occupied. The kitchen had to remain operational throughout renovations. Work included the installation of new finishes, a vestibule, lighting and HVAC.

Project Gallery

no responses
Champlain College: Communications & Creative Media Center
November 29, 2016

Champlain College: Communications & Creative Media Center

champlain-college-cccm-exterior_featured

Communications & Creative Media Center at Champlain College

Burlington, Vermont

Project Type: Education
  • OWNER: Champlain College
  • ARCHITECT: Colin Lindberg Architects
  • DELIVERY METHOD: CM

Work included creating a 70,000 SF multi-purpose building with classroom, office, meeting and events spaces, cafe, kitchen, and interior and exterior dining spaces. Heating and cooling is primarily provided by the campus’ geothermal system. This project followed Green Globe Guidelines and is Green Globes certified.

The Communications & Creative Media Center won a Vermont Public Places Awards. This awards program recognizes special public spaces, the corridors that connect them, or networks of public spaces which have been defined or enriched by planning or design, as well as regulations that promote positive public uses and benefits.

Project Gallery

no responses
Bethlehem Public Library
November 29, 2016

Bethlehem Public Library

bethlehem-library-exterior-1

New Public Library

Bethlehem, New Hampshire

Project Type: Education and Green Building
  • OWNER: Town of Bethlehem
  • ARCHITECT: EH Danson Architects
  • DELIVERY METHOD: CM

The 4,950 SF new library includes meeting/quiet space, children’s area, teens and multi-purpose space with multi-media technology for long distance learning, in addition to areas for circulation desk, stacks and support space.

“The building’s air-leakage control work is performing excellently, approximately 56% better than specified. The final blower door test demonstrates a Building Thermal Envelope Pressure Plane Integrity air-leakage rate of 0.0651 CFM50/ft2 surface area. The air-leakage control work achieved a pressure plane integrity that resulted in a performance that is 56.6% lower/better/less than the maximum leakage allowed in the plan specifications.”
– John Unger-Murphy, Murphy’s Cell-Tech, LLC

Project Gallery

no responses
Vermont Law School: Oakes Hall Renovations
November 29, 2016

Vermont Law School: Oakes Hall Renovations

vls-oakes-exterior_featured

Oakes Hall Renovations

S. Royalton, Vermont

Project Type: Education and Green Building
  • OWNER: Vermont Law School
  • ARCHITECT: Truex Cullins Architects
  • DELIVERY METHOD: CM

The structural steel frame is sheathed with structural foam panels. Self-composting toilets were used to reduce water and waste. The New Classroom Building won the Vermont Governor’s Award for Excellence in Pollution Prevention along with other awards, including the Green Building Award for Exceptional Leadership & Design by Boston Society of Architects.

“The project suits its purpose well. It stands as a beacon of environmental achievement commissioned by a law school dedicated to training the country’s next environmental leaders. Its honest regional expression of Spartan, yet well proportioned fenestration contrasts with the generous natural daylighting within, not only in the colorful linoleum finished hallways, but also in deep plan lecture halls.

Energy efficiency is reflected in the well appointed envelope, the skillful lighting design throughout, and the use of advanced enthalpy desiccant technology separating indoor air quality from ambient humidity and temperature requirements. And the Vermont Law School didn’t stop at that. Their bold commitment to water conservation will mightily influence the entire region.”

– Committee on the Environment, Boston Society of Architects

Project Gallery

no responses